Dansetøj er produceret, tiltænkt og designet til dans.

Dans er en sport, og dansetøj er beregnet til at kunne bevæge sig i, på en anderledes og med mere smidige måde, end hvad vi er vant til i vores hverdag. Dette stiller krav til materialet og syningen. Med andre ord, der er i udformningen, produktionen og syningen taget højde for, at dansetøj skal kunne holde til at blive brug til dans.

Materialer

De materialer, der bruges til dans, vil ofte være syet i stræk-stoffer eller elastiske stoffer. Dette er vigtigt i forhold til bekvemmelighed når vi danser. At vi kan strække arme og ben, uden at tøjet nager eller tilbageholder os i at udføre sjove bevægelser når vi danser. Tænk på, at dansetøj bruges til danse som jitterbug og rock’n’roll, hvor der eksempelvis laves mange dip og hop.

Holdbarhed

Udover at dansetøj er syet af elastiske stoffer, er der også taget højde for at stoffet skal have en stærkere holdbarhed. Det er vigtigt, at der ikke hurtigt dannes ’knæ og albuer’ i tøjet. Dansetøj til dans er lavet i en, solid og holdbar kvalitet, beregnet til sport. Der er taget højde for at tøjet skal kunne holde sin facon. Det skal være strygefrit og ikke krølle.

Svedtransporterende materialer

De fleste stoffer der bruges til dansetøj er svedtransporterende. Det betyder, at når du sveder, vil sveden ikke sætte sig i tøjet og gøre det vådt. Bliver dit dansetøj vådt, så tørrer det hurtigere, end eksempelvis almindeligt bomuld. Danser du eksempelvis længere tid med en halvvåd bomuldstrøje, sker der nemlig det, at dine muskler bliver kolde- og du kan få hold eller smerter i musklerne. Dansetøj til dans vaskes tit og ofte efter en enkelt træning. Derfor er der også taget højde for, at stoffet ikke skal falme, men bibholde sin farve- også når tøjet vaskes.

Kodex for dansetøj

Hver stilart indefor dans har sit eget look og kodex – og dette afspejler sig selvfølgelig i designet af dansetøj. Eksempelvis skal en nederdel til standarddans være lang, hvorimod den til latindans skal være kort. Latinbukser til herrer og drenge sidder stramt – hvorimod de til standarddans sidder løsere. Strømpebukser til turneringer vil ofte være skinnende, hvorimod de til træning vil være matte.    

Individuelt eller kollektivt valg af dansetøj

Til ballet vil design valget af ballettøjet, ofte afhænge af den underviser de enkelte balletdansere har. Her er deres valg af ballettøj nemlig ikke individuelt, men bestemt af, hvad underviseren beslutter deres balletdansere skal have på. Det samme gør sig gældende til eksempelvis gymnastikopvisninger. Her vil gruppen opvise med de samme ens gymnastikdragter og bukser. Til hverdag vil de fleste gymnaster dog bruge deres egne individuelle valgte dragter.

Dansetøj versus masseproduktion

Dansetøj er ofte en lille smule dyrere end almindeligt tøj. Ikke blot fordi, der er tænkt på materialer, design og snit, men fordi produktionen af dansetøj er meget mindre. Det tøj vi normalt køber bliver masseproduceret af store virksomheder. Robotter der klipper tøjet, der arbejdes monotont og ensformigt, med fx. kun at sy sidesømme eller lommer. Det dansetøj til dans vi køber, bliver produceret af små virksomheder, håndlavet i små virksomheder, i meget mindre og moderate mængder. Her vil det ofte være den samme syerske, der færdiggør dansetøjet fra startprodukt til slutprodukt. Godt at have i mente – næste gang du køber dit dansetøj.

Tak fra DanseMessen

Vi håber, at denne lille artikel, gav et indblik i dansetøj til dans. Spørg endelig hvis du er i tvivl om, hvilket dansetøj du skal vælge til netop den stilart du danser.