Stofmundbind og historien bag. Om at mindske smitte, om en ansigtsmaske i vaskbar kvalitet. Kan idag købes online med hurtig levering. En artikel om, hvordan ideen om vaskbare og genanvendelige stof mundbind opstår. Om de test, der skal til for at godkende et mundbind i stof. Hvilke certificeringer et mundbind i stof opflyder. Jeg vil opridse de fordele, der er ved at købe stofmundbind.

Historien om stofmundbind

Køb dem her: https://dansemessen.dk/shop/stofmundbind/

Min historie er skrevet fra Spanien, det er derfra min erfaring og viden om Corona og stofmundbind udspringer.

Situationen her i Syd Europa i foråret var en ganske anden, en den I sikkert oplevede i Danmark. Det var et hårdt og meget trist forår. Landet blev lukket ned, helt og aldeles. Butikker, skoler, arbejdspladser mm.

Vi forlod kun vores hjem for at købe ind – og dette kun et medlem af husstanden. Den eneste kontakt vi havde med omverdenen var, da vi sammen – hver for sig- stod og klappede af sundhedspersonalet på vores terasser og i vores haver, hver aften kl. 20. Det var en trist og mørk tid.

Situationen for at skaffe mundbind til alle var desperat – for der var jo ikke nok til alle. Der blev på landsdækkende tv vist, hvordan du af et par gamle strømpebukser med lynets hast kunne lave et stof mundbind – inden du gik i Supermarkedet.

Altså ingen undskyldning, for at gå ud – uden at have et mundbind.

Mundbind var på daværende tidspunkt var svære at skaffe. Der var ikke nok til at alle kunne få mundbind. Apotekerne måtte begrænse salget. De ældre og svagelige stod først til at købe. Der kunne købes et mundbind pr. kunde, for at undgå at folk hamstrede.

Mangel på mundbind

I samme tråd skal det fortælles, at det ikke bare var civilbefolkningen der manglede mundbind.  Læger, sygeplejerske og sundhedspersonale skreg på værnemidler og hjælp. Råb om hjælp blev formidlet via medier så banale som facebook og twitter. Kvinder meldte sig ind i grupper og begyndte at sy stofmundbind og hætter til sundhedspersonalet – af gamle stofrester de kunne finde i gemmerne. Dette selvfølgelig hjemmefra, da ingen kunne bevæge sig væk fra deres bopæl. Det skal huskes på, at i denne tid var landet lukket. Ingen virksomheder kunne arbejde som de plejede. Ingen kunne bevæge sig frit. Bevægelsesfriheden var begrænset til at kunne søge akut lægehjælp eller købe fødevarer.

En hård tid, for alle. Dagligt døde flere tusindere af spanier, uden at kunne sige farvel til deres pårørende, uden at kunne få en cermoni ved begravelser. Forrest i alt dette stod sundhedspersonalet, indlogeret på nød-hoteller, uden at se deres familier, af frygt for at bringe smitten hjem til deres egne familier. På daværende tidspunkt var det endnu ikke helt klart, hvordan der kunne være så mange smittede.

Der blev i flere kommuner, i denne tid af venten og stilstand, syet stofmundbind ikke bare til sundhedspersonale, men også til skolebørn og skole-personale, for at sikre sig at alle fik adgang til et mundbind. Stofmundbind skulle være med til at sikre, at alle havde adgang til at et mundbind, nå den dag ville komme, hvor landet blev åbnet igen. Stofmundbind der kunne vaskes og genanvendes flere gange.

Da landet lige så stille igen blev åbnet, var stofmundbind blevet en central del af hverdagen. En kort fortælling om stofmundbind og historien bag.

Stof mundbind og certificerede tekstiler.

I takt med det stigende behov for værnemidler rejste der sig en ny industri for produktion af stofmundbind. Stofproducenter begyndte at se med nye øjne på allerede eksisterende tekstiler.

Hvad kunne et tekstil bruges til ? Hvad kunne et tekstil modstå? hvad var effektivitet i forhold til filtering af aerosoler, partikler, åndbarhed, resistens overfor mikroorganismer, resistens for gennemtrængning af væsker? Tekstilerne gennemgik forskellige test og prøver, for at sikre sig deres effektivitet. Dette via institutter i Spanien som ITEL og AITEX. Institutter, hvor tekstiler undersøges, testes, certificeres og karakteriseres. 

Idag kan du godt findes stofmundbind, der desværre ikke særligt godt dokumenteret eller testede. Dette skyldes, at industrien af stofmundbind er hurtigt opstået og ny. En industri, der skal fylde et hul, i en forhåbentligt lille epoke af vores historie. En industri, der har måtte sætte produktion igang på rekort tid, i et forsøg på at udfylde et hul i markedet, for at dæmpe smitteudbrud under pandemien. Stofmundbind og historien bag rummer således flere facetter en det vi umiddelbart forestiller os.

Derfor er det vigtigt du ser dig for, når du vælger dit stofmundbind. Du skal se efter, om dit stofmundbind er testet for filtering af aerosoler, partikler, åndbarhed, resistens overfor mikroorganismer, resistens for gennemtrængning af væsker. – og hvor de er testet.

Vaskbare Stofmundbind

Den store fordel ved at bruge et stofmundbind er, at det kan genanvendes flere gange. Et stofmundbind kan vaskes. Det er miljømæssigt det mest rigtige. Mange stofmundbind kan vaskes 80-90 gange uden at miste sine egenskaber. Stofmundbind kan vaskes ved høje temperaturer. Stofmundbind er klart at fortrække fremfor engangsmundbind. Stofmundbind er bløde og behagelige. De generer ikke ved næse og hage, de former sig hurtigt efter dit ansigts form.

Du skal behandle dit stofmundbind med omtanke – det er ikke et lommetørklæde du kan hive op af lommen. Du skal være opmærksom på ikke at røre ved dets overflade, når du tager det i brug. Du skal skelne mellem et rent stofmundbind og et beskidt stofmundbind. Virus kan ikke ses.

Bland ikke dine stofmundbind sammen. Et sted til det rene og et sted til det beskidte. Vask det beskidte- også selvom det ikke ser beskidt ud. Køb eventuelt et etui til dit stofmundbind, så du altid har et sted til det rene og et sted til det beskidte.

Har mundbind overhovedet noget effekt?

Forestil dig lige en verden, hvor kirugen ikke bærer mundbind. Absurd. Pointen er bare, at lige her og nu er vi alle i kirugens sted- vi kan smitte alle de mennesker, der er omkring os.

Ja, diskussionen i Danmark omkring mundbind og stofmundbindet effekt har været diskuteret. Regeringen er dog kommet frem til den konklusion, at mundbind virker – som et supplement til at bremse eller reducere smitte.

Mundbind skal dog stadig kombineres med den forholdsregler vi allerede kender om, holde afstand, til at sprite af, og til at vaske hænder. Faktisk er kravet om mundbind en positiv ting i alt det mørke.

Mundbind gør, at vi stadig kan tale sammen når vi ses. At vi viser hinanden, at vi holder afstand – af en grund. At vi signalere forsigtighed – fordi vi ikke har den samme livs og sygdomshistorie. At vi udviser respekt og forståelse for vores medmennesker- der måske ikke ville kunne tåle at blive smittet. At vi passer på hinanden.