Blog

Dans er en sport

Dans er en sport

Dans er en sport, og til (sport) dans bruger man (sports) danseudstyr.

I dansebranchen, hos undervisere og dansere mangler der oplysninger og information om, hvorfor du skal bruge dansesko. Med denne artikel vil DanseMessen belyse årsager til du skal bruge dansesko når du danser.

Når vi starter med at danse, synes det for mange lidt af en overflødig luksus at købe dansesko, simpelthen fordi mange socialdansere ikke ved, hvorfor det er vigtigt at investere i et par dansesko.

Som forbrugere er vi jo ikke i tvivl om, at vi skal bruge løbesko når vi starter med at motionsløbe, vi er heller ikke i tvivl om, at fodboldstøvler skal bruge på fodboldsbanen osv.

Mange af de kunder vi møder i DanseMessen har danset i et par år inden de vælger at købe deres første dansesko. Problemer med knæ, hofte, ryg, nakke og fødder, ikke mindst, er ofte, det udfald der gør, at dansere kommer i DanseMessen for at købe deres første dansesko. 

I dansebranche har vi ikke været gode nok til at formidle budskabet om at, ’Dans er en sport, undgå sportsskader – køb dansesko’, fordi branchen er lille og ofte drevet af hobbybaseret virksomhedsarbejde. Så selvom dansesko burde ses som obligatorisk til dans er det langt fra, sådan det fungere i praksis på dansegulvet.

Først at alt, skal der i dansemiljøet skabes en forståelse for, at Dans er en sport, og til (sport) dans bruger man (sports) danseudstyr.

Hvorfor skal jeg bruge dansesko?

Dansesko fungerer og er konstrueret anderledes end almindelige sko. Dansesko er fleksible, hvilket gør det muligt at strække, flekse og bevæge din fod. Dansesko har en forbedret friktion mod gulvet grundet deres ruskindssåler, der gør at du kan dreje, spinne og rotere uden at glide/stå fast. Dansesko sidder ergonomisk beregnet til sportsdans som et værktøj og redskab i dansen. Dansesko er stabile og har en hæl der bevirker, at kroppens rette holdning opretholdes. Dansesko er komfortable og rare at have på i længere tid af gangen.

Fleksibilitet

Fleksibiliteten i dansesko sammenlignet med almindelige sko er påfaldende. Danser du med normale sko er sålerne oftest lavet af gummi, plastik eller hårdt læder. Dette bevirker, at du ikke har meget fleksibilitet til at bevæge og arbejde med dine fødder. Du vil opleve at fødderne bevæger sig klodset, nærmest hænger lidt efter dig når du danser. At fødderne ikke følger med og, at du ikke kan strække, flekse eller bevæge foden som du ønsker. Dansesko derimod har ruskindssåler, hvilket gør dem fleksible, når du strækker din vrist / flekser din fod. De bløde ruskindssåler gør det muligt for dig, at bevæge dig i dem og manipulere dem når du danser. Derfor skal du altid bruge dansesko.

Friktion (mod gulvet)

Forbedring af friktion mod dansegulvet er et andet meget vigtigt aspekt ved dansesko.

Sammenligner vi almindelige skosåler og danseskosåler skal der ikke mange argumenter til, for at påvise, at friktionen mod gulvet er meget forskellig. Når du danser med almindelige sko, med eksempelvis en gummisål, står skoene oftest fast i gulvet og du skal bruge meget energi på at vride din fod når du drejer på dansegulvet. Danser du med hårde plastiksåler vil du opleve at skøjte hen af gulvet, med risiko for at falde og få skader. Danser du derimod med dansesko med ruskindssåler, vil du opleve at dreje og spinne på dansegulvet med en helt anden frihed, uden at belaste din krop.

Ruskindssålerne forhindre derfor mange sportsskader forårsaget af at danse i de forkerte sko. Du undgår danseskader som vrid og slid på, fodled, knæ, hofte, ryg og nakke. Derfor skal du bruge dansesko.     

Ergonomi

Ergonomien i dansesko er anderledes end i almindelige sko.  Dansesko sidder stramt og meget tæt på foden. Det er vigtigt, at danseskoene lige akkurat passer, så de bedst muligt følger fodens bevægelser. 

Almindelige sko har oftest plads, til at du kan have en ekstra strømpe eller sål, dansesko derimod skal sidde som en handske på en hånd, eller som en strømpe du tager på din fod. Sidder dine dansesko tæt og stramt kan du arbejde med dem som et redskab på dansegulvet. Ergonomiske dansesko bevirker, at du kan flytte fokus fra dine sko som en hindring eller belastning, til at se dine dansesko som et redskab, der hjælper dig med at forlænge din fods bevægelser til musikken og dansen. Derfor skal du bruge dansesko.

Stabilitet

Stabiliteten i dansesko er meget anderledes end den stabilitet du har i en almindelige stiletsko. Dansesko, for kvinders vedkommende har en hæl, der er trukket ind under foden, hvilket er med til at øge stabilitet og balance i danseskoene.

Danseskoenes hæl giver dig en bedre følelse af balance og stabilitet. Hælen hjælper dig med ikke at falde sammen i kroppen, og at kroppens holdning er fremadrettet, hvilket er en fordel når du danser. Derfor skal du bruge dansesko.

Komfort

Komforten i dansesko er langt højere end i andre sko. Dansesko er designet til at have på i flere timer af gangen og designet til sport. En times dans kan sidestilles med en hel dags gåtur, fordi du bevæger din fod så meget og tager så mange skridt når du danser.

Mange dansesko fås i gedeskindslæder, hvilket er en kæmpe fordel, fordi de former sig efter din fod, og udvider sig efter din fods individuelle opbygning. Når du bruger dansesko undgår du knyster og andre misdannelser, fordi dansesko er designet til at støtte din fod på de rigtige steder.

De fleste dansesko har krydslukning, dvs. at skoene sidder spændt på over vristen i et kryds, der holder danseskoene på plads på foden. Krydslukningen øger komforten og sikre, at skoene ikke løsner sig under dansen. Derfor skal du bruge dansesko.

Ved at formidle budskabet om at ’Dans er en sport, og til (sport) dans bruger man (sports) danseudstyr’ håber vi, at mindske de slidtager/ skader der sker på, fodled, knæled, hofte, ryg og nakke.

Dansesko øger din fleksibilitet, friktion mod gulvet, ergonomi, stabilitet og komfort. Husk dine dansesko så du kan danse sikkert hele livet igennem. Læs mere…