I denne artikel kan du læse lidt om, hvordan mundbind virker, om mundbind når du danser, om genanvendeligt mundbind, om mundbind med omtanke og sidst men ikke mindst mundbind og retningslinjer for dans.

Er din nysgerrighed vakt kan du læse mere om mundbind på sundhedsstyrlsens hjemmeside.

https://www.sst.dk/da/corona/Forebyg-smitte/Mundbind

Hvordan virker et mundbind?

Når vi danser er det svært at holde afstand. Derfor er der mange dansere, der vælger at bruge mundbind. Mundbind kan være en stor fordel og ekstra beskyttelse, når du danser tæt og ikke opfylder kravene om afstand. Med et mundbind er du med til at beskytte andre, men beskytter også dig selv mod faste og flydende partikler i (udåndings) luften.

Et lidt dumt, men billedligt eksempel et mundbinds virkning kunne være som følgende…

  1. Første billede. Forstil dig, at du har et par regnbukser på. Der kommer en mand forbi dig, og tisser på dig. Du bliver drivvåd på dine regnbukser.
  2. Andet billede. Forstil dig, denne gang manden har regnbukser på. Han tisser på dig. Det er ulækkert. Dine regnbukser bliver våde, men dine bukser indenunder er stadig tørre.
  3. Forstil dig, at der kommer en mand forbi, han har regnbukser på og du har regnbukser på. Han tisser på dig. Hans bukser bliver våde, men dine bukser forbliver tørre både indvendig og udvendigt. Du kan forsætte din dag uden afbrydelser.

Mundbind når vi danser?

Mundbind giver dig og andre en beskyttelse. Denne beskyttelser er nødvendig, når vi danser. Det har vist sig, at vi godt kan være smittebærer af virus, selvom vi faktisk ikke udviser symptomer på at være syge. Når vi danser, kommer vi indimellem tæt på hinanden, og derfor har vi brug for at beskytte os med et mundbind.

Mundbind er blevet obligatoriske i mange lande. Det har vist sig at mundbind kan reducere faste og flydende partikler i luften. Mundbind er dog stadig ikke obligatorisk alle steder i Danmark. Du skal dog bærer mundbind i den offentlige transport, supermarkeder, hospitaler, lægebesøg mm. hvor det ikke er muligt at holde afstand, og hvor der er en øget smitterisiko. Dag for dag bliver kravene til, hvornår du skal bære mundbind skærpet. Børn i skolealderen behøver endnu ikke at bære mundbind – men er du ung og går på en videregående uddannelser skal du bærer mundbind.

Derfor vil det også være en god ide at bruge mundbindet når vi danser. Vi håber alle danser vi støtte op om mundbind, så vi kan blive ved med at danse 🙂

Genanvendeligt mundbind.

I DanseMessen kan du købe mundbind af stof. Stof mundbind er med miljømæssige øjne, det mest bæredygtige og rigtige. Det kan blive en dyr affære hele tiden at skulle købe nye engangsmundbind. Smide mundbindet ud efter få timers brug. Ved brug af et genanvendeligt og vaskbart mundbind sparer du meget i din husholdningsøkonomi.

Mundbind af stof har den fordel, at mundbindet er vaskbart og mundbindet er genanvendeligt. Du har derfor mulighed med eksempelvis 2 mundbind, hele tiden at vaske det brugte mundbind og have det friske mundbind klart til næste dag. De mundbind du kan købe i DanseMessen kan vaskes flere gange ved 60 grader. Det anbefales at mundbindet stryges.

Mundbind med omtanke

Det er vigtigt, at du altid behandler dit mundbind med omtanke. Du skal tage mundbindet korrekt af og på. Du skal betragte det brugte mundbind som beskidt efter brug og evt. have en lille plastikpose med til det beskidte mundbind. Det rene mundbind kan du beholde i en æske, der er lavet særligt til at beskytte dit mundbind fra udefrakommende virus. Sørg for at din beholder eller æske til dit stofmundbind er ren. Det eneste det kræver er vask med vand og sæbe. Du kan også lavet dit eget lille huskesystem som en æske med det rene stofmundbind og en æske til det beskidte stofmundbind.

Hvor tit skal jeg skifte mit mundbind af stof?

Mundbindet bliver både beskidt både indvendigt og udvendigt. Udefra vil mundbindet være ‘forurenet af udefrakommende vandbårne og luftbårne partikler. Indefra vil dine egne baktiere forurene, fordi mundbindet skaber det perfekte rum for formering via varme og fugt. Med denne viden om mundbind, anbefaler DanseMessen at du skifter dig mundbind ca. hver 4 time, for at undgå at du indånder for mange af dine egne baktiere, der stille, men støt vil vokse inde i mundbindet.

Hvordan kan man undgå gener ved mundbind?

Det kan for nogle være belastende at have mundbind på i længere tid af gangen. Stofmundbind har den fordel, at de er bløde og virker meget lette mod kinder og næse. Du kan få stofmundbind i mange forskellige kvaliteter, og alt efter hvilket stofmundbind du køber, vil du opleve, at friktion mod huden vil opleves forskelligt.

Man kan vænne sig til meget, også mundbind. Skal du bruge dit mundbind i flere timer af gangen, kan du lindre trykket bag dine ører, ved at bruge en nakkestøtte til mundbindet – også omtalt som øre-krog. Istedet for at tage mundbindets elastikker omkring dine ører, kan du tage det rundt om nakken, og derved aflaste trykket på dine ører.

Mundbind og retningslinjer er der for dans?

Sundhedsstyrelsen har givet retningslinjer for, hvilken afstand vi skal holde når vi danser. Det anbefales, at vi holder 1 meter afstand. Vi har oplistet huskerådene fra sundhedsstyrelsen. Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit. Host eller nys i dit ærme. Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt. Vær opmærksom på rengøring. Hold afstand og bed andre tage hensyn.

Mundbind, når du danser er ikke obligatorisk. Vi vil dog alle gerne blive ved med at danse. Dans er en stor del af vores sociale liv og fysiske og psykiske velvære. Vi vil alle gerne danse med god samvittighed. Beskytte og selv og beskytte hinanden. Derfor anbefaler DanseMessen mundbind.

DanseMessens mundbind er fra Spanien.

I DanseMessen sælger vi mundbind, der er produceret i Spanien. Det gør vi fordi, at Spanien er et land, hvor mundbind har været en del af hverdagen hos befolkningen siden den 13. marts 2020. Da pandemien var på sit højeste i Spanien i marts og april måned, råbte sygeplejerskene på hjælp – de havde simpelthen ikke nok værnemidler og mundbind til at beskytte sig. Råbene om hjælp blev hørt af industrien, der gik igang med produktion af tekstiler, der kunne være sikre nok til fremstilling af mundbind. Disse tekstiler blev godkendt af en instans der hedder ITEL, som forsker i at udarbejde materiale der er relateret til hygiejne og rengøring . Andre tekstiler certificeret af UNE, som betyder una norma espanola (en spansk norm/standard) eller UNE-EN som betyder en spanske norm/standard udfra en europæiske norm/standard.

Certificeret stofmundbind

De stoffer, der er testet af ITEL er testet ud fra et direktiv der hedder CEE93/42. Dette er et EU direktiv, der angiver de væsentlige krav, som fabrikanter og importører skal opfylde for at ansøge om at anvende CE-mærkning på deres produkter. De bedst dokumenterede certificering vi har i DanseMessen er udarbejdet af ITEL. Her er stoffet til mundbind testet for filtering af areosoler, partikler, åndbarhed, resistens overfor mikroorganismer i både tør og våd tilstand, resistens for gennemtrængning af væsker. Desuden er stofferne testet i forhold til vask og vedligeholdelse.

Mundbindene er alle udarbejdet i forskellige stoffer, hvilket gør, at de hver især har forskellige egenskaber, levetid og holdbarhed. Det er vigtigt, at vaske og behandle sit mundbind med omtanke, så mundbindet ikke bliver skadet eller mister sine egenskaber. Vælg det mundbind, der dækker dit behov. Det er rigtigt godt at have lidt forskelligt at vælge imellem, som var det skjorter når du skal på arbejde. På den måde vil du opleve at mundbindet faktiske kan blive en ok del af din hverdag. Køb mundbind, der passer til din størrelse. Du skal sikre dig, at mundbindet passer til dit ansigt.

Her kan du se vores mundbind:

Mundbind i stof genanvendeligt og vaskbart til børn

2 lags mundbind til børn.

Mundbind 2 lags, genanvendeligt og vaskbart.

Mundbind genanvendeligt og vaskbart